Hållbarhet & miljö på Sleep in silk

PÅ PLATS  

Sleep In Silk har sin bas i Ulricehamn där vårt kontor och lager finns. Vårt lager och kontor får sin elförsörjning från solceller på taket. Det ger även ett överskott som ger oss möjligheten att förse våra grannar med el.  

 
HYBRIDBILAR 
De bilar som finns i företaget är hybridbilar som vi laddar med egen energi från solceller på taket. 


LEVERANTÖRSVAL 
 

Utan våra fantastiska leverantörer hade vi inte kunnat leverera sidenprodukter av högsta kvalitet, så självklart har valet av leverantörer varit ett noga utvalt arbete som vi tar på största allvar. Vi samarbetar med våra leverantörer som ett team, genom vårt gemensamma arbete tar vi fram fina, hållbara och lyxiga sidenprodukter. Vi bollar idéer och material tills att vi har en förstklassig produkt. Det är av hög prioritet för oss att endast handla med verksamheter som tar hänsyn till miljön och som har ordentliga förhållanden för deras anställda. Detta gör vi bland annat genom att endast handla med verksamheter som följer BSCI. BSCI är ett affärsdrivet samarbetsinitiativ för företag som vill förbättra arbetsförhållanden i den globala leverantörskedjan. Vi gör dessutom kontinuerliga leverantörsbesök för att säkerställa att våra leverantörer håller våra krav. 

 

Våra erfarenheter visar oss att de bästa av resultat kommer genom långvariga relationer och samarbeten. Med detta sagt strävar vi såklart efter långsiktiga relationer med våra leverantörer. Vi tror på att långvariga relationer höjer vår kompetens och förståelse för varandra vilket resulterar i högre kvalitet och färre returer. 


MATERIAL  

Vi arbetar i princip endast med naturmaterialen Siden och Bambu. När det kommer till Siden är fokus på Mullbärssiden som ofta omnämns som det renaste och finaste silket, det tas fram från mullbärsfjärilens silkeskokong. Fjärilens larvers föda består endast av löv från det vita mullbärsträdet, vilket gett namnet mullbärssiden. Tack vare att larverna är hyperkänsliga mot kemikalier kan inte trädet besprutas eller konstgödslas vilket såklart bidrar till renheten i materialet.  

Siden är skonsamt material för hud, hår och miljön. Att materialet är världens lenaste naturfiber och relativt allergivänligt är två stora fördelar som vi har haft med i tankarna vid materialvalen.  

Siden är lätt och skonsamt att färga då det inte kräver kemikalier vid blekning och färgning likt andra material. Självklart använder vi inga kemikalier utom de milda EU-godkända färgämnen vid infärgning av vårt mullbärssiden. Vi följer den så kallade REACH-förordningen. REACH-förordningen innehåller bland annat regler om registrering av ämnen, förbud eller andra restriktioner för ämnen, krav på tillstånd för särskilt farliga ämnen samt regler om att informera kunder.  

Tack vare att siden är så glatt resulterar det i att plaggen blir smutsavvisande vilket leder till att de inte behöver tvättas lika ofta som andra textilier. Många gånger räcker det att vädra och när det är dags för tvätt används ett skonsamt sidentvättmedel med fördel. Ni kan läsa mer om tvättråd för dina produkter här

Vi har OEKO-TEX certifiering på våra plagg och artiklar vilket innebär att produkten uppfyller höga humanekologiska krav, det vill säga inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. 


TRANSPORT 
 

Då våra leverantörer i huvudsak befinner sig i Asien krävs såklart en lång frakt. Vi har valt att använda oss av båt som fraktsätt då det är det mest miljövänliga för det avståndet.